Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna zupa z dyni"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
ok. 45 minut • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 4,30 zł • Przepis na 6 porcji
Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę podsmaż w rondlu na oleju na jasnozłoty kolor. Dodaj pastę z chili i smaż jeszcze około minuty.
Dodaj obraną i pokrojoną w kawałki dynię, bulion warzywny i mleko kokosowe (troszkę zostaw do dekoracji) i gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją na krem. Ewentualnie dopraw solą do smaku.
Ponownie postaw ją na ogniu, dodaj bazylię i podgrzej. Wlej do talerzy. Każdą porcję udekoruj smużką mleka kokosowego posyp płatkami chili, dodaj listki bazylii.Źródło: Kobieta i życie