Do góry

Dania główne Przepis na:

pikantne buraczko-papryczki

pikantne buraczko-papryczki

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 506

Dodano: 14.09.2011

Odsłon: 3900

Pyszne ostre i tanie aromatyczne buraki z papryką do obiadu lub do mięs na zimno-Przepisów na te sałatkę do słoików jest wiele jednak mają nieco inne proporcje i kolejność ... postanowiłam dodać i swój przepis ... a raczej wyrwany od babci ... ;) Z przepisu wychodzi ok 12-13 słoików 0,7 litra

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki obrać przekroić wzdłuż zalać wodą od zagotowania na małym ogniu pogotować je do 5 min, przestudzić i zetrzeć na tarce lub robotem kuchennym na DUŻYCH oczkach. Odstawić.

  2. Osobno pokroić paprykę w dowolne kawałki a cebulę w piórka.

  3. W dużym obszernym i wysokim garnczku zagotować ZALEWĘ (ocet wodę cukier sól). Dodać samą paprykę i gotować ok 5 min. Dodać cebulę gotować kolejne 5 min porządnie mieszając. Dodać buraki. Całość pogotować na małym ogniu jeszcze ok 5-10minut dokładnie mieszając.

  4. Przekładać do wyparzonych słoików lekko przygniatając wycierać ranty zakręcać mocno i kłaść pokrywką do dołu. Teoretycznie ponieważ przetwory są gorące powinno wystarczyć by pokrywki się zassały ale dla pewności polecam mimo wszystko spasteryzować ok 15 min od zagotowania wody w której zanurzamy słoiki na 3/4 dla 1000% pewności że nic się nie zepsuje.

  5. Dużo pracy ale polecam bez konserwantów barwników tak jak lubimy .... nie ma to jak otworzyć taki słoiczek w zimie ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 września 2011 Pomijając kwestię smaku, lubię takie dokładne przepisy i porady, przydatne zwłaszcza dla początkujących ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń