Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne czerwone porzeczki"
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednego słoika około 1 zł
Porzeczki najpierw płuczemy, a potem odrywamy od gałązek. Powinno nam zostać około 1,5-1,7 kg owoców.
Obrany ze skórki imbir ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę.
Porzeczki wrzucamy do garnka lub rondla o grubym dnie, posypujemy imbirem i czosnkiem, zasypujemy brązowym cukrem i podlewamy octem winnym. Odstawiamy na 4 godziny.
Następnie doprowadzamy do zagotowania, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Ogień znacznie zmniejszamy, gotujemy 30 minut nie mieszając, by owoców nie uszkodzić i odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Gorące porzeczki nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i chłodzimy, odwrócone do góry dnem.
Wartość odżywcza 100 g 219 kcal Białko 0,7 g/Tłuszcz 0,2 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia