Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne pulpety z sosem bolońskim

Pikantne pulpety z sosem bolońskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4401

Dodano:

Odsłon: 1894

Dla tych co lubią ostrzejsze potrawy.

Składniki

  • PULPETY:
  • -1 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • -1 duża bułka -1,5 szklanki mleka, gorącego
  • -1 duża cebula+1 łyżka oleju -3 ząbki czosnku, roztartego,
  • -3 jajka -1 łyżka musztardy -1 łyżeczka papryki mielonej
  • -1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • -1 łyżka vegetty - 1/2 szklanki bułki tartej -sól, pieprz
  • DO PANIEROWANIA:- tarta bułka
  • DO SMAŻENIA: smalec albo olej
  • SOS: --1 słoiczek sosu bolońskiego -1/2 szklanki wody
  • -Hiszpańskie oliwki-180 g. -rozmaryn
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę zalać gorącym mlekiem. Jak napęcznieje, wydusić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na oleju i wystudzić.Czosnek rozetrzeć nożem, lub przecisnąć przez praskę.
    Do mięsa dodać wszystkie składniki, przyprawić i wymieszać.

  2. Formować małe kotlety i obtaczać w bułce tartej.

  3. Smażyć partiami z obu stron.

  4. Przekładać do rondla, zalać sosem, który można rozrzedzić wodą. Dodać pokrojone oliwki, rozmaryn. Albo jak kto woli inne zioło. Dusić pod lekko uchyloną pokrywką z 20 min. od czasu do czasu, delikatnie mieszając.

  5. Podawać do obiadu, np. z ugotowanym spaghetti.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń