Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne wołowe burgery z jarzynką"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 83
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3326
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1169
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 83
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3326
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1169
Składniki
Dymkę ze szczypiorkiem oczyść, posiekaj, papryki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć dymkę, kapustę, marchew i papryki. Oprósz solą i pieprzem, smaż 5 min. Trzymaj w cieple. Cebulę obierz, posiekaj.
Do mięsa dodaj cebulę (posiekaną i prażoną), łyżkę musztardy, imbir, sosy Worcester i chili oraz pieprz do smaku. Wlej zimny bulion i bardzo dobrze wyrób masę. Uformuj z niej 4 burgery, posmaruj je olejem.
Pomidor umyj i pokrój na 8 plas terków. Sałatę opłucz, osusz. Kotlety usmaż na patelni (z obu stron po 3 min). Bułki rozetnij i zrumień je na patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku (ułóż je przecięciem do dołu). Spody bułek posmaruj majonezem.
Na warstwie majonezu roz łóż porwane liście sałaty oraz po 2 plasterki pomidorów. Na tym umieść burgery, posmaruj je keczupem oraz musztardą, posyp porcją ciepłej jarzynki. Przykryj wszystko wierzchami bułek. Od razu podawaj.
Jeśli nie masz pod ręką bulionu, wlej do mięsa wodę. Ważne, aby była bardzo zimna. Chodzi o to, by płyn związał kolagen w mięsie – dzięki temu burgery nie będą się rozpadać.Źródło: Tina