Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny kurczak

Pikantny kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 5515

Dodano:

Odsłon: 573

Swoja ostrość zawdzięcza czerwonej paście curry z papryczek chilli.

Składniki

  • 3 nogi z kurczaka
  • 1 cebula, 3 łyżki oliwki do smażenia
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych (u mnie solone)
  • 10 sztuk kasztanów wodnych
  • 1/4 surowej papryki czerwonej
  • 3 chochelki wywaru po gotowaniu udek z kurczaka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie

    Na głębokiej patelni smażymy na oleju posiekaną cebulę. Dolewamy wywar, w którym gotowały się udka. Dokładamy pastę curry, sos sojowy, poszatkowana paprykę, orzeszki ziemne, przekrojone na pół kasztany wodne. Dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeżeli potrzeba, dolewamy więcej wywaru.

    Gotujemy wszystko razem kilka minut, mieszając.
    Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie składniki z patelni.
    Pieczemy bez przykrycia 20 minut 180*
    w naczyniu żaroodpornym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń