Do góry

Dania główne Przepis na:

Pilaw z kurczaka z pomidorami, papryka i bakaliami

Pilaw z kurczaka z pomidorami, papryka i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 3810

aromatyczne, kolorowe danie z kuchni tureckiej

Składniki

  • filet z kurczaka, 400 g
  • dymka cebula, 1 pęczek
  • papryka żółta, 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidory, 250 g
  • Olej słonecznikowy, 3 łyżeczki
  • chili strąk, 1
  • szafran, 1 mała puszka
  • wywar drobiowy, 1/2 szklanki
  • rodzynki, 40 g
  • ryż długoziarnisty, 250 g
  • orzeszki piniowe, 40 g
  • kumin mielony, 1/4 łyżeczki
  • natka pietruszki, posiekana, 1/2 pęczka
  • jogurt, 200 g
  • kumin, dodatkowo, 1 łyżeczka
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w kostkę o boku 1 cm. Dymkę pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć nasady szypułek i po zdjęciu skórek pokroić w kostkę.

  2. Rozgrzać olej na patelni. Włożyć kurczaka, paprykę, cebulę i czosnek, smażyć ok. 4 minuty, mieszać na dużym ogniu.

  3. Rozkruszyć strąk chili. Szafran rozmieszać w wywarze drobiowym, wlać do mięsa i zagotować.

  4. Do 2 szklanek wody wrzucić pietruszkę, rodzynki, ryż, orzeszki piniowe i pomidory, wszystko przyprawić solą, pieprzem i mielonym kuminem. Pilaw gotuj ok. 25 minut pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać lub dodać nieco wody, jeśli ryż jest zbyt suchy.

  5. Jogurt wymieszać z dodatkowym kuminem i podawać razem z pilawem posypanym natką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń