Do góry

Dania główne Przepis na:

Piments au aioli – gulasz z papryki

Piments au aioli – gulasz z papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 2187

Dodano:

Odsłon: 1966

Szybki, bardzo czosnkowy gulasz wegetariański pochodzący z kuchni francuskiej. Mój ulubiony!

Składniki

  • po jednej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
  • 500 g niewielkich pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki masła (najczęściej używam klarowanego)
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • 250 ml jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego (grecki nie będzie tu odpowiedni)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 niezbyt duża główka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyj i oczyść paprykę, pozbaw ją pestek, pokrój w grube paski, takie na jeden kęs.
    Cukinię przekrój wzdłuż na pół lub na cztery części i podziel na plasterki grubości 1 centymetra. Posól i odstaw na około 10 minut, a potem starannie wyciśnij wodę z plasterków cukinii i osusz je, na przykład ręcznikiem papierowym.
    Oczyść pieczarki i podziel je na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości.

  2. W dużym rondlu rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty. Wsyp cukinię i znów smaż przez 3-4 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem pod koniec gotowania.

  3. W międzyczasie przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek (lub przeciśnij go przez praskę), wrzuć do jogurtu. Dodaj sok cytrynowy, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.

  4. Gotowy gulasz przełóż na półmisek lub wprost na talerze i polej sosem aioli (czosnkowym). Podawaj ze świeżą bagietką, przy pomocy której wymuskasz z talerza smakowity sos. Oczywiście – zwyczajną bagietkę możesz zastąpić pieczywem bezglutenowym, a można zjeść i bez pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń