Do góry

Dania główne Przepis na:

Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24453

Dodano:

Odsłon: 1297

Viva la España! Za oknem coraz cieplej, dlatego warto otworzyć kuchnię na smaki słonecznej Hiszpanii. Dzisiaj na talerzu Pimientos de Padrón czyli papryczki z Padron - miasta położonego w Galicji. Jest to klasyczny, bardzo popularny przysmak w północnej części Hiszpanii. Papryczki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Mogą być serwowane samodzielnie lub być dodatkiem do dań głównych. Pimientos de Padrón to kulinarna rosyjska ruletka, ponieważ nigdy nie wiemy czy trafimy na łagodną czy pikantną sztukę. Przeważają te łagodne, ale prawdziwi szczęściarze mogą poczuć ich cudowną moc! ;)

Składniki

  • 200 g papryczek z Padron
  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól morska
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je około 3 - 4 minut, obracając co jakiś czas. Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską.

    * Papryczki po usmażeniu kurczą się i nabierają białawej lub lekko brązowej barwy.

    Uwaga! Podczas smażenia mogą mocno pryskać.

    Gotowe chwytamy za ogonki i zajadamy :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 17 kwietnia Cudowne papryczki i wywolaly we mnie fale wspomnien. Gdy bylam mala, znajoma Kubanka nazywala mnie Pimienta, czyli ostra papryczka :-))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 16 kwietnia Uwielbiam hiszpanska kuchnie, a pimientos de Padrón to jedne z moich ulubionych tapas :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń