Do góry

Przekąski Przepis na:

Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros

Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16028

Dodano:

Odsłon: 1967

Jak mało czasu na przygotowanie kolacji to można wykorzystać gotowe pity i nadziać je np. takim farszem.

Składniki

  • 6 plastrów karkówki ( ok. 350 g )
  • Marynata : pół torebki przyprawy do gyrosa
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos : szklanka - 1/3 musztardy
  • 2/3 jogurtu
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sczypta czosnku granulowanego
  • Dodatki : pomidorki koktajlowe
  • sałata lodowa
  • ser kozi
  • czerwona cebula
  • ogórek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem po przykryciu folią spożywczą w plastikowym pojemniku do lodówki na 3 godziny.
    Po wyjęciu pokroiłem mięso w cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku.

    Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki.

    Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki.

    Pitę, wcześniej podgrzaną wypełniłem farszem, dodałem sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń