Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza chłopska

Pizza chłopska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1891 Ocena: 43428

Dodano:

Odsłon: 701

Wszelakie modyfikacje mile widziane. Nie jest to przecież receptura na Wasz idealny smak. Każdy je, to co lubi. Zostało nam mnóstwo produktów, które staramy się przeistaczać w nowe, zaskakujące danie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 100 g ketchupu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatki:
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 pomidory malinowe
  • 100 g pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 g startej mozzarelli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże.
    Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.
    W tym czasie ketchup mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Ogórki, pieczarki, pomidory i ziemniaki kroimy na plasterki.
    Paprykę na paski.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia.
    Wierzch ciasta smarujemy sosem, kładziemy w dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń