Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na cieście francuskim ze szpinakiem.

Pizza na cieście francuskim ze szpinakiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1042

Dodano:

Odsłon: 305

Pomysł na szybką pizzę :-)

Składniki

  • 3 rolki ciasta francuskiego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 parówki cienkie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 duże pomidory
  • 150g pieczarek
  • 200g twardego sera żółtego
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 50g keczupu
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto wykładamy w dwóch warstwach na posmarowaną olejem blachę, przy czym pierwszą warstwę razem z papierem, na którym jest zawinięte.

    Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbasę i parówki kroimy w plasterki i również podsmażamy.

  2. Kiedy ciasto sobie już ładnie leży, a pierś i kiełbaska się smażą, przystępujemy do sporządzenia sosu pomidorowego. W tym celu w miseczce mieszamy keczup, koncentrat, curry i zioła prowansalskie. Tak przygotowanym sosem smarujemy wyłożone wcześniej ciasto.

  3. Następnie układamy kolejno: pieczarki pokrojone w plasterki, liście świeżego szpinaku, podsmażone wcześniej mięsko i wędliny oraz pomidora i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.

  4. Po 15 minutach pizze wyjmujemy i posypujemy startym serem, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut.

  5. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Pizza smakuje najlepiej z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym i świeżą bazylią.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń