Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na najlepszym cienkim cieście

Pizza na najlepszym cienkim cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 624

Dodano:

Odsłon: 535

Ciasto na pizzę wykonane według przepisu Piotra Ogińskiego. Cieniutkie, chrupiące, idealnie utrzymujące wszystkie dodatki.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g drożdży świeżych
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam do miski. W około 50 ml ciepłej wody rozpuszczam pokruszone drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki mąki.

  2. Do mąki dodaję oliwę i wlewam zaczyn. W około 200 ml ciepłej wody rozpuszczam sól. Wodę z solą wlewam stopniowo do ciasta. Całość dokładnie zagniatam.Z ciasta formuję kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Żeby ciasto nie wyschło, kulę delikatnie zwilżam wodą.

  3. Ciasto dzielę na dwie części. Formuję z nich kule, które rozwałkowuję na oprószonej semoliną stolnicy na cienkie placki. Zawijam brzegi. Na każdym z nich układam ulubione składniki. Piekę 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń