Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna bardzo smaczna pizza, tym razem z warstwą mielonego mięsa, ziołami, pomidorkami cherry i serem mozzarella.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 714
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 193
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 714
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 193
Składniki
Przepis na ciasto do pizzy: Z tej ilości ciasta wychodzi 1 pizza o średnicy 25 cm. składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 1 szklanka mąki pszennej typ 550 1,5 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 100 ml ciepłego mleka wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie masy mięsnej: Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy w 3 łyżkach oleju, gdy się zeszkli podlewamy troszkę wodą. Do miękkiej cebuli na patelni dodajemy mielone mięso, pieprz, sól i smażymy ciągle mieszając żeby mięso ładnie, równo się smażyło. Gdy mięso będzie miękkie smażymy do zredukowania płynu, żeby było bez sosu.
Wykonanie pizzy: Formujemy z ciasta placek, układamy jego do formy. Na placek nakładamy warstwę mięsną, połówki kulek sera mozzarella i połówek pomidorków cherry, posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i wiórkami sera mozzarella. Tak przygotowaną pizze smarujemy jajkiem, pozostałe jajko wylewamy na masę mięsną, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)