Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 611

Dodano:

Odsłon: 3082

Zepsuł Ci się piekarnik, a masz ochotę na domową pizzę? Koniecznie wypróbuj pizzę z patelni na cienkim, świetnie wypieczonym cieście, z mnóstwem dodatków oraz ciągnącą się mozzarellą! Osobiście uważam, że jeżeli dobrze wyrobicie ciasto i będziecie je smażyć na lepszej patelni na średnim ogniu to jeżeli podacie pizzę na talerze to wątpię, żeby ktokolwiek zauważył ta pizza nie była z piekarnika ????

Składniki

  • 400 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka plasterków szynki
  • kapary
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 (małego) słoiczka pomidorów suszonych
  • kilka oliwek zielonych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag startej mozzarelli
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W kubku wymieszać drożdże z ½ szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, pozostałą wodę, sól oraz pieprz. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

  2. Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki aby ładnie wyrosło.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w kształt koła (na wielkość naszej patelni, która musi być koniecznie z przykrywką). Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek, nakładamy pierwszą część ciasta, wyrównujemy, przyklepujemy.

  4. Ciasto smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu (gdy będzie na zbyt dużym ogniu to przypali się z zewnątrz,a w środku surowe), przykrywamy przykrywką. W tym czasie przygotowujemy wszystkie nasze składniki na dodatki do pizzy. Za pomocą łopatki przewracamy na drugą stronę.

  5. Gdy przewrócimy ciasto, wtedy szybko smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, nakładamy dodatki oraz posypujemy startą mozzarellą. Ponownie smażymy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut na małym ogniu (aż ciasto od spodu będzie równomiernie przypieczone). Tak samo postępujemy z drugą pizzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń