Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy z jabłkami

Placek drożdżowy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2264 Ocena: 14069

Dodano:

Odsłon: 1508

Idealnie nadaje się na lekkie śniadanko z kakao.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany. Następnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wsypać mąkę, wlać resztę mleka. Dodać sól i aromat do smaku i wyrobić dokładnie do połączenia się składników. Następnie wlać roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami.

  2. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

  3. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń