Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek śliwkowy z chrupiącą posypką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki i dokładnie osusz na sicie.
Natłuść blachę do pieczenia (wym. 17 x 27 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Mikserem wymieszaj mąkę, zmielone orzechy, cukier i masło. Ciasto wyłóż na blat i zagnieć na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wyklej przygotowaną blachę. Wyłóż śliwki na ciasto.
Resztę ciasta porwij na małe kawałki i przykryj nim śliwki (lekko je dociśnij). Posyp posiekanymi orzechami.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-35 minut, aż posypka ładnie zbrązowieje. Wystudź na blasze, po czym pokrój na kwadratowe porcje.
Śliwki będą miały wyrazistszy smak, jeśli ugotujesz je z dodatkiem dużej szczypty cynamonu, 5-6 goździków oraz gałązki świeżej mięty. Wyjmij je z kompotu dopiero po wystygnięciu – dobrze przejdą aromatem przypraw.Źródło: Olivia