Do góry

Przekąski Przepis na:

Placek z cukinią

Przepis dnia 2010-06-14
Placek z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1995

Dodano:

Odsłon: 23690

uwielbiam cukinię, więc poszukuję dla niej odpowiedniej oprawy :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę stopic, przestudzic. Do mąki dodac drożdże, sól , śmietanę. Zarobic gładkie ciasto, stopniowo dodawac margarynę. Wyrobic i odstawic do wyrośnięcia. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowac i ułożyc na blasze (mnie wygodniej było rozprowadzic je dłońmi). Znowu pozostawic do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie cukinię obrac i pokroic razem z serem w kostkę, szynkę w paski. Dodac rozbełtane jajka, sól, pieprz, wymieszac. Farsz rozłożyc na cieście, na wierzchu ułożyc kratkę z pozostałego ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.

  3. Przepis wyszperałam w jakiejś starej Przyjaciółce mojej mamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nowalijka 31 sierpnia 2011 Robiłam wczoraj pychota!!!! Tylko zamiast szynki użyłam boczku gotowanego, i nie używałam chili, tylko paprykę słodką, ostrą pieprz zwykły i ziołowy sól. Do ulubionych. Polecam Supeeeeer!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 17 kwietnia 2011 Uwielbiam cukinię,.Dziękuję za przepis,wypróbuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 17 kwietnia 2011 Fajne:) A można też zrobić jako tartę. Ciasto jak na placek, cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z serem, rozkłóconymi jajkami i serem:) Ciasto wstępnie podpiec, po czym wyłożyć farsz i zapiec;) Taka wariacja na temat :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 27 lipca 2010 Uwielbiam cukinię :) Na pewno spróbuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 czerwca 2010 Bardzo ciekawe połączenia ciasta drożdżowego z cukinią ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gemka 10 czerwca 2010 świetny przepis będę musiała wypróbwać;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 10 czerwca 2010 To JEST odpowiednia oprawa dla cukinii, świetny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 10 czerwca 2010 Użyłam blachy 40x23 cm, wyłożyłam ją jedynie papierem do pieczenia. U nas 3 dorosłe osoby napchały brzuchy na ful, ale ciasto było na obiadokolację, więc każdy był wygłodniały. Placek dobrze smakuje z kubkiem barszczu czerwonego lub jako przekąska do zimnego piwa. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orchidea2101 09 czerwca 2010 Jakie wymiary orientacyjnie powinna mieć blaszka? Jak należy przygotować blaszkę do pieczenia ciasta? Czy należy ją wysmarować tłuszczem? Ile osób może sobie pojeść taką ilością ciasta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń