Do góry

Desery Przepis na:

Placek z pianą i agrestem

Placek z pianą i agrestem

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1405

Dodano:

Odsłon: 2096

Pyszny placek z pianą i agrestem, który można oczywiście zrobić z innymi owocami. Szybko znika ze stołu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 150 g + 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy( albo najlepszy domowy, waniliowy)
  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 400 g świeżego agrestu
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej( albo mąki kartoflanej)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru na piane. Jajka rozdzielić. Białka odstawić do lodówki. Zółtka dodawać pojedyńczo do masła, ciągle ucierajac. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodawać na przemian z mlekiem do masy jajeczno-maślanej.

  2. Okrągłą foremkę o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto wyłożyć do foremki. Agrest oczyścić, ponakłuwać wykałaczką, żeby za bardzo nie pękał podczas pieczenia. Dobrze obtoczyć w skrobi kukurydzianej i rozłożyć na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut. Można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone( ciasto nie powinno kleić się do wykałaczki).

  3. Cztery białka, 100 g cukru i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na 10 minut, żeby beza się zapiekła. Gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń