Do góry

Desery Przepis na:

Placek z porzeczkami i brzoskwiniami

Placek z porzeczkami i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 965

Dodano:

Odsłon: 3863

Wytrawność porzeczki, słodycz brzoskwini.

Składniki

  • Mąka pszenna, 320 g
  • mąka ziemniaczana, 50 g
  • szczypta proszku do pieczenia
  • jajko, 1
  • cukier, 140 g
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • margaryna, 200 g
  • porzeczki (świeże lub z kompotu), 250 g
  • 1/2 puszki brzoskwiń
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej 200 g mąki, dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, 60 g cukru skórkę z cytryny i 125 g pokrojonej drobno margaryny. Utrzyj mikserem (mieszadła świderki do cięższych ciast) na najniższych obrotach i włóż do lodówki na 30 min.

  2. W tym czasie pokrój brzoskwinie na małe kawałki i wymieszaj z porzeczkami.

  3. Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dno tortownicy (śr. 26 cm). Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek i wyklej min brzegi formy. Owoce ułóż na cieście.

  4. Z 75 g miękkiej margaryny, reszty mąki i cukru zagnieć kruszonkę. Posyp nią owoce i włóż ciasto do piekarnika na 30 min, temp. 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń