Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki cukiniowe z fetą

Placki cukiniowe z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 716

Dodano:

Odsłon: 4222

znakomite placuszki

Składniki

  • cukinie 2 średnie
  • cebula 1 duża
  • ser feta 135 g
  • mąka orkiszowa 1/2 szklanki (może być zwykła)
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jajka 2 sztuki
  • bazylia świeża - ile kto lubi
  • pieprz,sól (z solą uaga feta jest słona)
  • tłuszcz do smażenia (u mnie kokosowy)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, lekko osolić i odstawić (solimy bardzo niewiele gdyż feta będzie słona). Gdy cukinia puści sok dokładnie wyciskamy.
    W drugiej misce wymieszać żółtka jaj, rozgniecioną widelcem fetę, cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, proszek do pieczenia, bazylię i pieprz. Dodać odciśniętą cukinię, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z powstałą masą.
    Na rozgrzanym oleju kokosowym placki smażymy z obu stron. Nie smażyć w zbyt wysokiej temperaturze, aby placki się nie spaliły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń