Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki dyniowe z serem"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Umyj dynię, usuń dokładnie nasiona i zetrzyj miąższ na dużych oczkach. Uwaga! Dynia hokkaido ma miękką skórkę, więc nie wymaga obierania.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Chleb tostowy pokrój w kostkę.
Mielone mięso włóż do misy, dodaj dynię, cebulę, kostki chleba. Dosyp do tego posiekane zioła: miętę i oregano, pokrojony drobno imbir, jajka i opłukane nasiona z dyni. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj.
Ser żółty pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i łyżką przełóż część masy dyniowej. Rozłóż na tym kilka kostek sera i przykryj małą ilością masy. Smaż po obu stronach aż do przyrumienienia.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki. Po usmażeniu przekładaj je na serwetkę, która odsączy zbędny tłuszcz. Placki możesz podawać z sałatką z rukoli oraz pomidorów koktajlowych.
Czas: ok. 60 minut. Poziom: średni, porcje: 4,648 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień