Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 2294

Choć bardzo czasochłonne, przepyszne... dlatego warto!

Składniki

  • Sos:
  • 40 dag mięsa wieprzowego (ja użyłam schabu)
  • 2 szt. ogórków konserwowych
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 5 szt. większych pieczarek
  • 1 szt. mniejszej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, warzywko
  • 1 łyżka oliwy
  • Placki ziemniaczane:
  • 4 szt. dużych ziemniaków
  • 1 szt. małej cebuli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, obsypać mąką, smażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso zacznie się podpiekać - podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Po odparowaniu wody mięso przełożyć do garnka, zalać wcześniej przygotowanym rosołem (ok. 1 litr), gotować na małym ogniu.

  2. Na patelnię, na której było smażone mięso, wrzucić pokrojone na ćwiartki pieczarki, podlać odrobiną wody, gotować chwilę. Po odparowaniu wody dodać pokrojone w kostkę ogórki, paprykę i cebule oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć kilka minut, następnie przełożyć do garnka z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Gotować na małym ogniu ok. 30 min., tak aby mięso było miękkie.

  3. W czasie gotowaniu gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzeć na większych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać. Wbić dwa jajka, dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanej oliwie.

  4. Sos zaciągnąć zaklepką z mąki i wody, zagotować.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń