Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki selerowe

Placki selerowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 14786

Dodano:

Odsłon: 7920

Polecam taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 300 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw.

Składniki

  • 400 g selera korzeniowego
  • 1 duży ziemniak (100g)
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny.

    Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając.
    Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor.
    Podałem z jabłkową śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Evvaaa 08 czerwca 2016 Super, bede miala wegetarian na weekend i zrobie takie wlasnie placki. Ja sama tez uwielbiam seler a w polaczeniu z orzechmi to niebo w gebie Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń