Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki warzywne

Placki warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 2415

Smaczna, prosta i ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i umyć (cukinia może być nieobrana).

  2. Marchewkę, pietruszkę, selera, cukinię i 4 ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałe ziemniaki (1 - 2 sztuki) i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach (dla "kleju"). Czosnek przecisnąć przez praskę. Zimniaki najlepiej zetrzeć na samym końcu, to nie zrobią się ciemne.

  3. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy i wyrobić dość gęstą masę.

  4. Smażyć na patelni niezbyt grube placuszki, im mniej oleju tym będą lżejsze.

  5. Podawać na ciepło lub zimno same, z cukrem, jogurtem - jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń