Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
ok. 45 minut
Tymianek opłukać, osuszyć. Odłożyć 2-3 gałązki do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki i drobno je posiekać. Wymieszać z konfiturą żurawinową. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach albo drobno posiekać. W miseczce wymieszać starte ziemniaki z cebulą i jajkami. Dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. 2Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i formować cienkie placki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Ser pleśniowy pokroić w plasterki. Rozłożyć je na plackach. Smażyć, aż ser zacznie się topić. Placki podawać z konfiturą przyprawioną tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco