Do góry

Desery Przepis na:

Placki ziemniaczane z serem żółtym

Placki ziemniaczane z serem żółtym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11043

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Placki ziemniaczane z serem żółtym"

Składniki

  • 60 dag młodych ziemniaków
  • po 10 dag: boczku wędzonego
  • ogonówki łososiowej
  • polędwicy sopockiej parzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • średnia marchew
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka mąki kartoflanej
  • 40 dag naturalnego jogurtu greckiego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz; na wierzch: 5 dag ogonówki łososiowej
  • 5 dag żółtego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew ścieram na tarce o małych oczkach. Czosnek oraz cebulę obieram i siekam, wędliny drobno kroję. Na oleju podsmażam wędliny z czosnkiem i cebulą, dodaję sól i pieprz, studzę.

  2. Mieszam je z ziemniakami, marchwią, jajkami, obiema mąkami, 2 łyżkami startego sera, łyżką jogurtu. Doprawiam. Z masy smażę na oleju placki, osączam je na serwetkach.

  3. Dodatkowy ser i polędwicę kroję w kostkę, oprószam pieprzem, dodaję łyżkę jogurtu, mieszam i rozkładam w naczyniu żaroodpornym, na tym placki, smaruję je jogurtem i posypuję resztą startego sera. Zapiekam w temp. 180oC ok. 20 min.

  4. 80 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń