Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placuszki cukiniowe z fetą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
Cukinie umyj, wytrzyj, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Startą cukinię posól i odstaw na 30 minut. Potem dobrze odciśnij sok.
Miętę opłucz, osusz, posiekaj. Ser pokrusz, wymieszaj z cukinią. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz miętę. Wbij jajko. Dodaj tyle mąki, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewaj porcjami olej. Łyżką kładź warzywne ciasto, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą.
Koperek opłucz, posiekaj, dodaj do sosu. Przypraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do placków.Źródło: Tina