Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki ze śledziem

Placuszki ze śledziem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 1536

Proste i zajmuje mało czasu.

Składniki

  • filety śledziowe solone, 0,3 kg
  • Jaja, 5
  • cebula, 1 duża
  • mąka ziemniaczna, 1 łyżka
  • pieprz świeżo zmielony, według uznania
  • olej, 2 łyżki plus ilość do usmażenia placków
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety opłukać (jeśli bardzo słone wcześniej lekko wymoczyć) odsączyć i pokroić w kostkę.

  2. Cebulę pokroić w kostkę.

  3. Wymieszać śledzia z cebulą ,dodać pieprzu,wybić jaja,wymieszać dodając mąkę i olej.Odstawić przynajmniej na 2 godziny,a może być dłużej nawet na całą noc.

  4. Na rozgrzany olej nakładamy placuszki łyżką(może być nieco większa lub wazowa,ale bez przesady).Usmażone układamy na ręczniku papierowym w celu osączenia z nadmiaru oleju.

  5. Podawać jako samodzielne drugie danie lub jako dodatek do ziemniaków czy ryżu.Moim znajomym smakują z sosem z opakowania jogurtu naturalnego do którego dodaję szczypiorek,pietruszkę rzodkiewkę,ogórek lub na ciepło sos ze świeżymi pieczarkami.Zamiast śledzia używam czasem łososia wędzonego ale ze względu na cenę w mniejszej ilości niż śledzia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń