Do góry

Dodatki Przepis na:

Podgardle wieprzowe, wędzone.

Podgardle wieprzowe, wędzone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1039 Ocena: 10451

Dodano:

Odsłon: 2101

Podgardle wieprzowe, wędzone metodą garnkową. Idealne do smażenia z niego skwarek pod jajecznicę czy do zasmażek zup, w których potrzebny jest posmak wędzonki.

Składniki

  • podgardle wieprzowe chude 90 dag
  • peklosól 18 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie na sucho.
    Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni. Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony peklosolą. Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w tej peklosoli która jest na nich.

  2. Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Po osuszeniu osznurowujemy przędzą wędliniarską. Osznurowane wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia.

  3. Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.

  4. Po zakończonym wędzeniu w garnku. Podczas wędzenia nie ma dymu w pomieszczeniu. Podczas wędzenia nie podnosimy pokrywki garnka. Podnosimy po zakończonym wędzeniu i ostudzeniu garnka do 30 stopni Celsjusza.

  5. Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin. Ostudzone uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki.

  6. Podgardle w przekroju. Idealnie nadaje się na skwarki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń