Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica w sosie jeżynowym

Polędwica w sosie jeżynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1156

Dodano:

Odsłon: 318

Soczysta, z lekko kwaśnym sosem, takie połączenia moja rodzina uwielbia.

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól, pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • olej rzepakowy
  • sos: 30 dkg jeżyn
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sosu balsamico
  • 1/4 szklanki wina czerwonego
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję, osuszam i kroję na pół. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i odstawiam na godzinę do lodówki. Do garnuszka przekładam umyte jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico i redukuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem.
    Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Jak się zarumienią smaruję je sosem jeżynowym i dalej smażę na wolnym ogniu. Przewracam je, znowu smaruję i podlewam wodą od czasu do czasu. Polędwice smażę około 15 minut. Potem zawijam w folię aluminiową, zawijam i odstawiam na 10 minut. Przed podaniem kroję na plastry, i podaję z sosem jeszcze ciepłą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń