Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki pod skorupką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Polędwiczkę oczyść z błonek, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój w poprzek włókien w medaliony o grubości 3-4 cm. Delikatnie ugnieć je dłonią, oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj folią i włóż do lodówki na około 10 minut.
Orzechy włoskie bardzo drobno posiekaj. Z pieczywa tostowego lub bułki odetnij skórki, miąższ rozdrobnij blenderem. Dodaj posiekane orzechy, natkę pietruszki oraz 2 łyżki miękkiego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, włóż medaliony, obsmaż na rumiano na średnim ogniu po 1-2 min z każdej strony. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i przełóż do niego mięso. Na każdym medalionie rozłóż orzechową panierkę. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż naczynie z mięsem, piecz 10-12 min. Podawaj z purée ziemniaczanym i karmelizowaną marchewką lub ulubioną surówką.
30 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie