Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z kurkami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Polędwiczki pokrój na dość duże kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie posól je, oprósz pieprzem i natrzyj jałowcem. Skrop oliwą i włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Po wyjęciu na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż mięso, obracając je na drugą stronę. Podsmażone polędwiczki przełóż do szerokiego rondla i zalej wodą. Wsyp pieprz w kulkach oraz listki laurowe i duś mięso ok. 40 minut, aż będzie kruche.
Mrożone kurki wyjmij wcześniej z zamrażarki. Jeśli używasz suszonych, zalej je wodą i pozostaw na 3-4 godziny, a potem odsącz. Na tłuszcz, na którym smażyłaś mięso, wrzuć pokrojone grzyby razem z posiekaną cebulą, garścią natki pietruszki i posiekanym rozmarynem.
Posól danie do smaku i duś jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i podgotuj wszystko ok. 2 minut. Zbyt rzadki sos zagęść mąką. Do gotowego sosu przełóż polędwiczki. Podawaj z ziemniakami lub z makaronem.Źródło: Na żywo