Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z porami i boczkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Składniki
Polędwiczki umyj, osusz na papierowym ręczniku. Pory dokładnie oczyść, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 1–2 minuty do gotującej się wody. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, dobrze osusz. Odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz włóż polędwiczki. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia oprósz je solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Zdejmij z patelni. Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na stolnicy. Podziel na pół i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 25x35 cm.
Musztardę wymieszaj z miodem i odrobiną sosu sojowego do smaku. Posmaruj polędwiczki. Następnie owiń je plasterkami boczku, liśćmi pora, a na koniec płatami ciasta. Zlep brzegi.
Przygotowane mięso ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 20 minut.
Gotowe polędwiczki pokrój w plastry, oprósz czerwonym pieprzem. Podawaj np. z duszoną kapustą i zapieczonymi rozetkami piure ziemniaczanego.Źródło: Naj