Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad

Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 461

Pomysł na szybki obiad , jest czasami na wagę złota . Szczególnie , kiedy w głowie , rozciąga się wszechogarniająca pustka , bywa tak wielka ,że niejedna czarna dziura jest od niej mniejsza…. ???? Cóż , w takich chwilach , z pomocą ,zawsze przychodzi kurczak. Jest na tyle elastyczny i szybki w przygotowaniu ,że nie ma opcji ,żeby coś się nie dało z niego wystrugać . Polędwiczki to dodatkowo , mięsko , które nie przysparza najmniejszych problemów , nie dość że z przygotowaniem , to jeszcze z konsumpcją u dzieci . Idealny szybki obiad , który nie wygoni od stołu nikogo, a nawet sprawi ,że na niejednej twarzy zagości błogi uśmiech . Polecam .

Składniki

  • 0,5 kg polędwiczek drobiowych 3 łyżki sosu sojowego ,jasnego 1 łyżka słodkiej ,mielonej papryki
  • posypka: 2 szklanki, zwykłych ,kukurydzianych, płatków śniadaniowych 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ciasto : 2 szklanki mąki pszennej piwo , najlepiej słodka warka ( jedno ???? ) szczypta soli do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki , płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym , wymieszanym ze słodką papryką . Mieszamy , odstawiamy na noc lub przynajmniej na godzinę . W misce mieszamy składniki na ciasto , dolewając piwo do momentu , aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe . Piwo dolewajcie stopniowo , gdyż bardzo się pieni , przy zetknięciu z mąką i nie widać od razu jaka będzie gęstość po zamieszaniu . W osobnym woreczku połączcie ze sobą składniki posypki .

  2. Płatki śniadaniowe trzeba, lekko rozgnieść ,żeby nie było zbyt dużych kawałków . Teraz bierzemy polędwiczkę z marynaty , zanurzamy w cieście , po czym wkładamy do woreczka z posypką , zaciskamy otwór ,żeby posypka nie wydostała się na zewnątrz i energicznie potrząsamy . Jak już polędwiczka zostanie pokryta , wyciągamy ją z woreczka i identycznie postępujemy z resztą mięsa . Smażymy na rozgrzanym , głębokim oleju ( można we frytkownicy , najwygodniej ) na złoty kolor . Odsączamy na papierowym ręczniku , nadmiar oleju i podajemy z dowolnym sosem , frytkami…i czym tam jeszcze lubicie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń