Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa tarta z masą śmietanową"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy wcześniej posmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem. Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki. Część odłóż do dekoracji, resztę ułóż na cieście.
Śmietanę utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalej tym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C.
Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Wierzch udekoruj odłożonymi plasterkami pomarańczy oraz drobnymi czerwonymi owocami.Źródło: Naj