Do góry

Desery Przepis na:

Pomidory z kaszką bulgur

Pomidory z kaszką bulgur

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Pomidory z kaszką bulgur"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszkę bulgur (drobną) wsyp do miski, zalej wrzątkiem (2 cm powyżej powierzchni kaszki) i odstaw na ok. 20 minut. Dymkę oczyść i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Rozmrożony groszek krótko podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie, pozostaw do ostudzenia. Ser (może być feta) pokrusz.

  2. Ostudzony bulgur wymieszaj w misce z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, groszkiem i serem. Przygotowane skrop oliwą, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Umyj pomidory (najlepsze będą twarde), osusz je, zetnij czapeczki. Wydrąż do miseczki miąższ, powstałe miseczki z pomidorów napełnij sałatką. Ułóż w nasmarowanej oliwą brytfannie, zapiekaj ok. 15 minut w 180 st.

  4. Miąższ pomidorów rozmiksuj z łyżką przecieru pomidorowego, zagotuj. Powstały sos do praw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do pomidorów na 5 minut przed końcem zapiekania.

  5. czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń