Do góry

Dania główne Przepis na:

Porowo-serowa zapiekanka makaronowa

Porowo-serowa zapiekanka makaronowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2456

Dodano:

Odsłon: 3777

Elegancka zapiekanka z makaronu z masą jajeczno-serową z dodatkiem porów, podana z sosem pomidorowym. Dobra na każdą okazję, sprawdzi się na wegetariańskim stole świątecznym

Składniki

  • SOS
  • 250 ml gotowego sosu pomidorowego
  • albo
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • Pieprz, sól do smaku
  • opcjonalnie ulubione zioła: bazylia, pietruszka, oregano
  • ZAPIEKANKA
  • 3 duże pory
  • 200 g makaronu penne
  • łyżka masła
  • duża garść szpinaku ( ok 100 g)
  • 50 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 250 serka ricotta
  • łyżeczka musztardy
  • kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka)
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. .W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażyć chwilę i dorzucić pomidory.
    Gotować sos ok 15 minut, następnie za pomocą ręcznego blendera zmiksować i gotować następne 10 minut na dużym ogniu mieszając co jakiś czas.
    Doprawić cukrem, solą pieprzem i octem, można też przecedzić żeby pozbyć się ziarenek i skórek, które się nie zblenowały (będzie jedwabisty) ale nie jest to konieczne. Można dodać zioła

  2. Zapiekanka:
    Z porów ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy (przecinając delikatnie każdą zewnętrzną warstwę delikatnie nożem wzdłuż), umyć. Zagotować wodę- ściągnięte warstwy pora wrzucić do wrzutka i zblanszować. Wyciągnąć z wody i odsączyć.
    Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić.
    Ugotować makaron na pół twardo.
    Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować.
    Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać.

  3. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem.
    Na dno blachy wyłożyć jeden zblanszowany kawałki pora. Kolejne paski układać tak, żeby krótszym bokiem nachodziły na pasek na spodzie i wystawały poza formę. Poukładać tak wszystkie paski pora, żeby trochę nachodziły na siebie i w efekcie wypełniły spód i boki blachy wystając poza nią (do założenia potem).
    Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią aluminiową.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10-15 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i pokroić na plastry.
    Podawać polane sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń