Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Porzeczkowa zupa na zimno"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Dalej mieszając, stopniowo dolewaj litr wodę. Gotuj ok. 15 minut.
Porzeczki opłucz, osącz na sicie, usuń szypułki (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Zmiksuj na gładkie purée. Dodaj do zupy razem z cukrem i szczyptą soli. Gotuj jeszcze 5 minut.
Zupę zdejmij z ognia, wymieszaj ze słodką śmietanką. Ostudź, odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozlej zupę do miseczek. Dekoruj kleksem kwaśnej śmietany, odłożonymi owocami i ziołami.
Czas ok. 30 min; porcja – 240 kcal, cena 2,10 zł.
Owocowy błonnik i witaminy
Porzeczki to prawdziwa skarbnica witamin oraz przyspieszającego trawienie błonnika. Najcenniejsze dla zdrowia są czarne owoce. Wielu osobom nie odpowiada jednak ich charakterystyczny zapach i wyczuwalna goryczka. Jeśli masz podobne odczucia, mieszaj czarne porzeczki z czerwonymi i białymi lub dodawaj do innych owoców.Źródło: Świat kobiety