Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Przepis dnia 2018-07-01
Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 880

Dodano:

Odsłon: 9971

Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym :) Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki :)

Składniki

  • 100g gorzkiej czekolady 90%
  • 78g mąki pszennej
  • 90g cukru
  • 70g masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17g cukru pudru
  • 400g borówek
  • śmietana 30% 200g
  • mascarpone 200g
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500g czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru
  • 150g cukru
  • 3 białka
  • kilka kropel niebieskiego barwnika food colour
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jedna masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.

    Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń