Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Postny kulebiak"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj w miseczce z cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłego mleka. Całość starannie utrzyj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).
Tłuszcz stop, ostudź. Pozostałą mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli. Dodaj resztę ciepłego mleka, przestudzony tłuszcz oraz dwa całe jajka. Na koniec wlej wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Pozostałe jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Wystudź, obierz, a następnie pokrój w dużą kosteczkę. Pieczarki oczyść, poszatkuj. Obrane cebule posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, 5-8 minut. Farsz zdejmij z patelni. Połącz z ugotowanymi i posiekanymi jajkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudź.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Formę (okrągłą lub prostokątną) wyłóż pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkuj. Wyłóż na dno formy. Na cieście rozłóż farsz. Przykryj drugą rozwałkowaną porcją ciasta. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. około 45 min.Źródło: Świat kobiety