Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z dzika

Potrawka z dzika

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 95

Smaczny pomysł na "Potrawka z dzika"

Składniki

  • 800 g dobrej jakości mięsa z dzika (np. udziec)
  • sól
  • tłuczony czarny pieprz
  • 30 g masła
  • 200 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki marmolady z owoców leśnych
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 250 ml śmietany
  • 250 g malin (lub jeżyn)
  • 40 ml brandy
  • listki mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć. Pokroić w paseczki, oprószyć solą i tłuczonym czarnym pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Wlać wino, dołożyć marmoladę i chwilę razem poddusić. Dodać bulion i śmietanę. Gotować na niewielkim płomieniu, aż sos zgęstnieje.

  3. Maliny (lub jeżyny) przebrać. Dołożyć do mięsa na patelni. Na koniec wlać brandy i, jeśli zajdzie taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać, podgotować. Potrawkę rozłożyć na talerzach. Udekorować listkami mięty. Podawać np. z makaronem.

  4. Rada: Jeżeli chcemy, aby sos w potrawce był bardziej wyrazisty, wzbogaćmy go posiekaną miętą albo szczyptą chili.

  5. 50 min.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń