Do góry

Desery Przepis na:

Potrawka z serkiem tofu PRZY­GO­TO­WA­NIE

Potrawka z serkiem tofu PRZY­GO­TO­WA­NIE

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Potrawka z serkiem tofu PRZY­GO­TO­WA­NIE"

Składniki

  • 300 g brukselki
  • 4 marchewki
  • 750 g ziemniaków sól
  • 150 g szalotek
  • 500 g serka tofu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g sera feta
  • pół pęczka tymianku
  • czerwony pieprz do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brukselkę pokrój na połówki. Obrane marchewki i ziemniaki pokrój odpowiednio w plasterki i kostkę. Gotuj w posolonej wodzie 10 minut.

  2. Obierz szalotki i pokrój na połówki. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni zrumień tofu na maśle i wyjmij (zachowaj tłuszcz). Warzywa odcedź, zachowaj wywar. Szalotki i ugotowane warzywa wrzuć na patelnię, oprósz mąką i zalej 300 ml wywaru. Dolej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min na małym ogniu.

  3. Fetę pokrusz, odstaw trochę do dekoracji, resztę dodaj do garnka. Gotuj do rozpuszczenia fety, dodaj tofu i gotuj jeszcze 4 min. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki. Potrawkę dopraw solą. Posyp tymiankiem i odłożoną fetą. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

  4. Czas przygotowania: 60 minut 550 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń