Do góry

Dodatki Przepis na:

Powidła śliwkowe na rauszu

Powidła śliwkowe na rauszu

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16212

Dodano:

Odsłon: 221

Śliwkowe powidła inaczej. Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml każdy. Gotową przyprawę do grzanego wina można zastąpić mieszaniną przypraw przygotowanej z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej- 4 g.

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 400 g cukru
  • 2 średnie cytryny
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 2 torebki przyprawy do grzanego wina ( po 2 g każda )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki. Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem. Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 04 września Fajny pomysł - czy takie powidła "rozgrzewają" w chłodne zimowe dni ? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń