Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, wilgotne ciacho, które nie może się nie udać!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Łatwizna.
Jabłka obierany, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Łatwizna.
Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy olej. Łatwizna.
Do masy stopniowo dodajemy mąkę i cały czas miksujemy do powstania jednolitej masy, która zaczyna robić się niebezpiecznie gęsta. Na samym końcu mikser zaczyna odmawiać współpracy. Miksujemy zatem do ładnego połączenia składników i odstawiamy biedaka. Zaczynają się schody.
Do powstałej masy wrzucamy migdały i jabłka. To jest etap, w którym bierzemy w dłoń drewnianą łychę i przechodzimy na tryb ręczny. Gęsta masa, jabłka i migdały należy teraz połączyć i dobrze wymieszać. (Ja podczas wykonywania tej czynności wykazałam się niebywałą kreatywnością w wymyślaniu fikuśnych przekleństw).
Baaardzo gęste jabłkowe ciacho przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i staramy się wyrównać wierzch. Nie bądźmy zbyt pedantyczni, ciasto i tak będzie nierówne po upieczeniu i cały w tym jego urok. Teraz chodzi tylko o to, żeby się równo upiekło. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu ciacho studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Proszę mi zaufać, jego zapach i smak wynagradza te męczarnie przy mieszaniu.