Do góry

Desery Przepis na:

Prosty Mazurek Kajmakowy

Prosty Mazurek Kajmakowy

Autor: NATIE

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 210

Dodano: 28.03.2010

Odsłon: 36228

Bardzo latwy przepis. Idealny na Wielkanoc. U mnie co prawda byl na Boze Narodzenie (kaprys mlodszgo brata) :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko w puszce gotowac na malym ogniu przez 3h, po tym czasie powinno utworzyc ie toffi. Ostudzic.

  2. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto (gdyby bylo za suche mozna dodac odrobine mleka). Odstwic do lodowki na 1h po czym rozwalkowac, ponaklowac widecem i piec ok 45min w temp 180c. Ja zwykle pieke w standardowej, prostkatnej blasze.

  3. Schlodzone maslo utrzec mikserem stopniowo dodajac toffi z puszki.

  4. Wylozyc mase na upieczony,wystudzony spod. Udekorowac wg uznania. Mozna rowniez polac rozpuszczona, gorzka czekolda.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 11 marca 2014 pięknie udekorowany, idealny na Wielkanoc!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 02 kwietnia 2010 To fakt. Gotowana puszka jest wersja uproszczona, stad nazwa 'prosty mazurek kajmakowy'. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bea12345 02 kwietnia 2010 GOTOWANA PUSZKA MLEKA NIE JEST MASĄ KAJMAKOWĄ TO BZDURA! Prawdziwy kajmak gotuje się kilka godzin z mleka i cukru itd- zapytajcie swoich babć! Albo sprawdźcie stare przepisy. I prawdziwy kajmak ma zupełnie inny smak i jest pyszny chociaż pracochłonny w przeciwieństwie do gotowanej puszki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 02 kwietnia 2010 Ślicznie ozdobione. W przyszłości wykorzystam ten pomysł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 02 kwietnia 2010 Gratulacje dla brata za cierpliwość przy dekoracji. Zrobił to precyzyjnie i slicznie!! A dla wszystkich komentujących i dla Ciebie SERDECZNE ŻYCZENIA WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 01 kwietnia 2010 Alooj - Z mlekiem krówkowym nidy nie próbowalam ale mysle,ze nie powinno byc problemu.. mleko krówkowe to chyba to samo co mleko skondensowane gotowane przez 3 godziny? Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alooj 01 kwietnia 2010 witam a mogę zamienić mleko skondensowane słodzone na mleko krówkowe w puszce

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 30 marca 2010 Hihi ciekawe czy na Wielkanoc zazyczy sobie piernik :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 29 marca 2010 Dziekuje. Dekoracja to zasluga brata :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń