Do góry

Desery Przepis na:

Prosty piernik z masą budyniową

Prosty piernik z masą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3220

Dodano:

Odsłon: 2063

Pyszny piernik, który posmakuje każdemu

Składniki

  • Ciasto: 500 g mąki,
  • 250 g miodu,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Krem: 0,5 l mleka,
  • 250 g masła,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło z miodem rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać pozostałe składniki na ciasto, dodać roztopione masło z miodem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę i piec ok 15 min, tak samo postąpić z 2 i 3 częścią.
    Przygotować krem: do połowy szklanki wlać mleko, resztę wlać do rondelka i zagotować. W szklance wymieszać z mlekiem budynie oraz cukier, wlać do gotującego się mleka, mieszać. Potem wystudzić. Masło zmiksować na gładką masą, dodawać po 1 łyżce budyniu i miksować.
    Ne jeden placek wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć budyń i przykryć ostatnim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń