Do góry

Przekąski Przepis na:

Przegrzebki w sosie sezamowym tahini

Przegrzebki w sosie sezamowym tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 130

Przegrzebki (małże św. Jakuba, Pecten Maximus) są doskonałym materiałem na smaczną i wykwintną a jednocześnie prostą w przygotowaniu przekąskę do kolacji dla dwojga. Bo dla większej ilości osób, z uwagi na cenę, nie polecam. Chyba, że cena nie gra roli,

Składniki

  • Przegrzebki (mięso, bez skorup) - 4-6 szt.
  • Olej sezamowy - 2-3 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sezam biały - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz cayenne (chili) - szczypta
  • Pasta sezamowa tahini - 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sok z jednej cytryny
  • Mięta - 2 - 3 listki (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki - 2-3 listki (opcjonalnie)
  • sok jabłkowy - 1/4 szklanki
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Siedem przypraw libańskich - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku
  • Sól - ZERO
1-2 os. 15 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Produkty wydałem na kuchnię. Pierwszą czynnością było przygotowanie sosu tahinowego i panierki.
    Sos tahinowy: pastę tahinową zmieszałem z sokiem cytryny, oliwą, sokiem jabłkowym. W trakcie mieszania dodałem pieprz, przyprawy libańskie (przepis na ich wykonanie znajduje się we wcześniejszych moich przepisach), drokonsystencję lejącegoniutko posiekanymi listkami pietruszki i mięty. Sos powinien mieć się ciasta naleśnikowego. Jeśli więc jest to konieczne można dodać jeszcze wodę celem lepszej emulgacji. pół łyżki (ewentualnie więcej, wedle uznania) sezamu uprażyłem na patelni i dodałem do gotowego juz sosu, wymieszałem, wstawiłem do lodówki aby się "przegryzł".
    Panierka: zmieszałem pozostały sezam, mąkę, kurkumę, chili, pieprz.

  2. Przegrzebki opłukałem pod bieżącą wodą i osuszyłem na papierowym ręczniku.

  3. Rozgnieciony (ręką) czosnek wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Potrzymałem go przez ok. 2 minuty, tak aby oddał aromat olejowi. Następnie usunąłem go z patelni.

  4. Przegrzebki obtoczyłem w panierce i rzuciłem na patelnię. Smażyłem przez maks. 2 minuty z każdej strony. Panierka powinna uzyskać złoty, rumiany kolor.

  5. Podałem na stół bezpośrednio z patelni z grzanką i sosem. Wino białe wytrawne Weisser Burgunder 2017 z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń