Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec cytrusowy"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Podłużną foremkę (o poj. 1, 3 litra) skrop wodą i wyłóż folią spożywczą. Pomarańczę i grejpfrut obierz, usuń białą skórkę, z miąższu wytnij fileciki. Potem pokrój je na połówki. Z pozostałych części owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z sokiem pomarańczowym. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszaj ją z serkiem. Domieszaj utarte żółtka, kawałeczki cytrusów i miętę. Białka ubij z solą.
Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. W foremce ułóż na przemian warstwy biszkoptów (każdą skrop sokiem) i tężejącego kremu. Schładzaj 4 godziny.
ok. 35 min, chłodzenie ok. 4 godzin, 1 porcja ok. 420 kcal, ok. 2 zł za porcję.Źródło: Tina