Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec czekoladowy bez pieczenia

Przekładaniec czekoladowy bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 11513

i w dodatku z kaszka manną :) Mało pracy a efekt pyszny !

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 opakowania herbtników (ok 60 sztuk)
  • prostokatna blacha (moja 38x45) wyłozona papierem do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać z cukrem i masłem do rozpuszczenia obydwu.
    Zestawić z ognia. Mieszając wsypywać porcjami kaszkę.
    Dalej mieszając podgrzewać aż zacznie gęstnieć.
    W 1/2 szklanki wody rozpuścić kakao tak aby nie było grudek. Dolać do mleka. Mieszając cały czas zagotować.
    Odstawić do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

  2. W tym czasie wyłożyć na dnie formy dwie warstwy herbatników "na zakładkę".
    Wyłożyć łyżką 1/3 masy i delikatnie rozsmarować (uwaga na przesuwające się pod łyżką herbatniki aby nie zrobić dziurawego spodu). Rozłożyć kolejną warstwę herbatników, masę czekoladową i tak samo następną warstwę.
    Wierzchnią warstwę masy posypać wiórkami kokosowymi.

  3. Najlepiej rozsmarowuje się jeszcze ciepła masa.
    Zamiast kokosu można użyć też mielonych orzechów lub tartej czekolady.
    Takie proste i takie dobre , smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maklo9 10 marca 2018 a co to znaczy wylozyc na zakladke, bo nigdzie nie moge znalezc jak to ma wygladac ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinucha 22 lutego 2018 1 litr mleka i tylko 1 szklanka kaszy? Wydaje się troszkę mało tej kaszy. Wygląda pysznie, więc na pewno wypróbuje :-) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 lutego 2018 Skoro bez pieczenia, to może i u nas wyjdzie ;)
Super wygląda i zapewne tak samo smakuje :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń